miercuri, 26 octombrie 2016

7 luni cu aparat dentar

Acum zece zile am avut al treilea control la doamna doctor ortodont nr. 1 în ţarã la 7 luni de la montarea aparatului dentar pe maxilã şi la trei luni şi jumãtate de când îl am pe cel pe mandibulã.
Mã gândeam cã va dura cam 30 de minute, dar am stat pe scaun douã ore în cap. Dat fiind cã mã duc la control doar la trei luni la medicul meu curant, mã bucur cã atunci când ne vedem dumneaei îşi rezervã suficient timp cât sã îmi rezolve toate problemele apãrute şi tot ceea ce se mai profileazã în viitorul predictibil. Şi cum şi în ţarã am un drum de cel puţin douã ore dus şi douã ore întors ca sã ajung la doamna doctor, sunt dispusã sã stau pe scaun cât este necesar pentru a rezolva totul într-o singurã şedinţã.
Doamna doctor a început prin a studia modificãrile apãrute de la ultima întâlnire. Sigur cã eu îi trimit lunar poze, dar pe viu e totuşi altceva. Apoi mi-a scos elasticele şi arcurile vechi. Deşi în ultima lunã am avut grijã sã beau ceaiul şi cafeaua numai cu paiul, totuşi elasticele mele, la început transparente, se îngãlbeniserã foarte tare şi îmi fãceau şi dinţii sã parã foarte închişi la culoare. A urmat un detartraj cu ultrasunete şi îndepãrtarea pigmentãrii de pe spatele caninului din dreapta jos, fostul meu dinte de mistreţ care pânã de curând a fost suprapus peste vecinul sãu şi astfel nu a putut fi niciodatã curãţat corespunzãtor. Apoi doamna doctor mi-a îmbunãtãţit suprafeţele de compozit de pe partea vestibularã a dinţilor care deveniserã uşor poroase şi din acest motiv se pigmentau foarte uşor în decursul timpului şi contribuiau la acel aspect neplãcut al dinţilor.  
Am povestit cum am reuşit sã-mi nenorocesc eu ultimul bracket din stânga sus. Doamna doctor mi-a colat unul nou şi mi-a mai montat câte un tubuşor în stângã şi în dreapta jos.
Cum eram aşa de încântatã de faptul cã dinţii de jos s-au aliniat în mare parte, eu nu am remarcat cã ei se duseserã în faţã. Doamna doctor mi-a explicat cã e un proces normal, mi-a fãcut stripping la ambele arcade şi dupã ce mi-a montat arcuri noi atât sus cât şi jos, mi-a pus o catenã elasticã din cap în cap pe mandibulã pentru a trage înapoi dinţii înspre poziţia normalã. Sus mi-a pus elastice individuale simple. La doar douã zile de la aceastã activare am observat cã dinţii de jos deja au început sã îşi schimbe unghiul şi atunci când stau cu gura închisã ei nu se mai opresc în incisivii de sus, ci în spatele lor aşa cum e şi normal.
Am înţeles cã acestea vor fi ultimele arcuri rotunde pe care le voi purta şi cã la urmãtoarea vizitã (în vreo trei luni) voi trece la arcuri angulare. Mãrturisesc cã nu ştiu încã despre ce e vorba, dar am impresia cã prin aceastã schimbare voi trece la nivelul urmãtor în tratament. Sau aşa îmi place sã cred ;-)
Din pãcate mi-am dat seama abia dupã ce am plecat cã ma zgâriau în obraz 3 capete de arc. Am îndurat eu vreo câteva zile în speranţa cã se va întãri obrazul, dar era vorba de nişte capete mult prea ascuţite aşa cã dupã ce m-am consultat cu doamna doctor ortodont nr. 1 am decis sã mã duc la un medic stomatolog generalist de lângã mine sã îmi îmbrace respectivele capete în compozit. M-am gândit cã pentru un asemenea fleac nu meritã sã stau mai bine de patru ore în maşinã sã mã duc la doamna doctor ortodont nr. 1 personal şi dumneaei a fost de aceeaşi pãrere. Mare greşealã!
Am mers peste stradã la o doamna doctor pe care nu o cunoşteam şi am avut o experienţã de groazã. Numai ruşinea m-a împiedicat sã nu fug de pe scaun, dar acum îmi pare rãu cã nu m-am dezbãrat de politeţea care chiar nu îşi avea locul în cabinetul acela al groazei şi nu am rupt-o la fugã mâncând pãmântul. Dacã nu aş fi vãzut locul acela insalubru cu ochii mei, nu aş fi crezut cã aşa ceva poate exista în Europa anului 2016. Impresia mea a fost cã am nimerit pe mâinile femeii de serviciu care se juca de-a doamna doctor. Imaginea cu mâinile ei fãrã mãnuşi şi cu unghiile cu rãmãşiţe de ojã scorojite care îmi controlau mie anumite chestii prin gurã mã va bântui multã vreme. Mi-a pus compozit într-un singur loc şi cum nu îi funcţiona lampa de fotopolimerizare (care pãrea mai mult o improvizaţie), încerca sã mã convingã cã se va întãri produsul şi la lumina din tavan. Dupã ce mi-a tratat astfel un capãt distal de arc, am trecut peste orice ruşine şi am cerut sã achit nota de platã şi sã plec. Sã nu zic cã mi-a cerut şi o sumã neruşinatã. Nu înţeleg cum de autoritãţile pot lãsa o astfel de persoanã sã punã în pericol sãnãtatea pacienţilor prin totala lipsã de igienã şi de profesionalism!
Speriatã rãu de experienţa cu doctoriţa groazei, am fãcut tot posibilul sã ajung la un doctor competent şi dupã nişte telefoane am ajuns la un domn doctor foarte simpatic care mi-a rezolvat rapid problema. Deşi specializat în chirurgie, domnul doctor a fost receptiv la problema mea, mai ales cã şi dumnealui purtase aparate dentare, atât mobile cât şi fixe. Am avut chiar o conversaţie foarte interesantã pe teme ortodontice.


Şi sigur cã închei aceastã postare şi cu fotografii recente. Sus mã deranjeazã încã decalajul incisivilor, mai observabil pe partea dreaptã. Jos caninul drept, buclucaşul meu dinte de mistreţ, s-a apropiat mult de normalitate, ceea ce mã bucurã foarte mult. Mai e de lucru la forma arcadei jos şi puţin sus.

La 7 luni de la montarea aparatului


La 3,5 luni de la montarea aparatului
La o saptamana de la montarea aparatului pe maxila

Zambetul nefortat in ziua ultimei activari (lumina artificiala)



5 comentarii:

  1. Rezultatele sunt spectaculoase.Merita eforturile!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru cuvintele frumoase! Am inca un drum lung in fata si sper ca la capatul lui rezultatele sa fie satisfacatoare ;-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. Multumesc frumos de aprecieri, Claudia! Mai sunt multe de indreptat, dar sper ca usor-usor sa ma apropii de normalitate ;-)

      Ștergere