sâmbătă, 23 iulie 2016

Prima activare dublã

La douã sãptãmâni şi jumãtate de la ultima montarea aparatului mandibular am mers la un control la doamna doctor ortdodont nr. 1.  Doamna doctor a hotãrât sã îmi facã şi o activare înainte sã plec din ţarã.
Astfel, sus mi-a montat un arc mai gros pe care mi l-a îndoit puţin între cei doi incisivi centrali şi mi-a schimbat catena elasticã de la ultima activare cu elastice individuale normale. Cum acest arc este unul mai puternic, îl voi purta timp de douã luni. Jos mi-a îndepãrtat elasticele de pe molari şi premolari în partea dreaptã şi mi le-a înlocuit cu un segment de powerchain. Acest segment de catenã elasticã are rolul de a trage molarii şi premolarii pentru a îi face loc pe arcadã caninului meu inferior drept care la începutul tratamentului era mai curând culcat, cu un aspect „încântãtor” de colţ de mistreţ.
Doamna doctor nu a fost mulţumitã de aspectul unei obturaţii şi mi-a mai adãugat compozit la ea. Îmi place cã atunci când mã duc la ea îmi face şi o evaluare completã a danturii şi nu se limiteazã strict la activarea care era înscrisã pe agendã. Mã simt bine îngrijitã şi mereu plec de la ea liniştitã cã toate problemele stomatologice previzibile mi-au fost rezolvate.
Din pãcate, la câteva zile dupã activare mi-am dat seama cã arcul superior mã zgârie cumplit în obraz în capãtul partea stângã. Probabil a avut loc o modificare pe acolo care mi-a aruncat acest cãpeţel buclucaş în obraz. Am suportat eu vreo douã zile sperând cã mi se va îngroşa interiorul obrazului, dar nicio şansã! Cum durerea era greu de suportat altfel, acum acopãr capãtul ascuţit al arcului cu cearã pe care o îndepãrtez doar atunci când mãnânc. Sigur cã la mestecat mã zgârie cel mai tare arcul, dar dupã ce am inghiţit vreo douã bucãţi de cearã am ajuns la concluzia cã e mai bine sã le scot înainte de masã pentru cã oricum nu rezistã la mestecat. În rest se întâmplã rar sã cadã.
La trei sãptãmâni de la montarea aparatului mandibular se vãd deja primele schimbãri.
  • Sus lucrurile continuã pe fãgaşul lor de pânã acum, fãrã modificãri spectaculoase. Incisivul central dreapta a mai avansat un pic înspre poziţia sa normalã, dar tot mai e de lucru acolo.
  • Jos, caninul drept încã îi mai face cinste supranumelui sãu de „Mistreţu’ ”, dar s-a ridicat destul de mult de când mi-a fost montat aparatul şi a pãtruns ceva mai mult pe arcadã.

o   Incisivul lateral stânga s-a dus puţin mai spre stânga reducând astfel din suprapunerea sa peste incisivul central stânga
o   Ceilalţi trei incisivi au mai progresat puţin spre poziţiile lor normale. Mai e şi aici un drum lung pânã la normalitate.
o   Observ cã muşcãtura pare mai fireascã, mandibula se potriveşte deja mai bine cu maxila, chiar şi în aceastã fazã de ocluzie intermediarã. Premolarii şi molarii inferiori, atât în stânga, cât şi în dreapta, par uşor deplasaţi înspre exterior ceea ce îmi mãreşte şi spaţiul pe arcadã.
o   Molari şi premolari din partea dreaptã sunt uşor mai apropiaţi. Observ şi cu periuţã interdentarã cã nu mai e atât de mult spaţiu între ei şi acest lucru mã bucurã pentru cã înainte mereu îmi rãmâneau resturi alimentare între ei.
o   Periuţa interdentarã îmi intrã între toţi dinţii de jos, mai puţin între incisivul lateral şi caninul drept. Pot folosi chiar urmãtoarea mãrime dupã cea mai finã pe care acum o mai folosesc doar între incisivii superiori.

Ca de fiecare datã, includ şi câteva fotografii: 


Inainte de tratament
La 4 luni de la montarea aparatului pe arcada superioara

La 4 luni de la montarea aparatului pe arcada superioara
Situatia initiala pe arcada inferioara. Inainte de montarea aparatului, doamna doctor mi-a indepartat si pigmentarea
La 3 saptamani si jumatate de la montarea aparatului mandibular


Şi dupã atâtea fotografii schimonosite ca sã se vadã cât mai bine poziţia dinţilor care trebuie corectatã în fazele urmãtoare ale tratamentului, m-am gândit sã documentez şi cum aratã la momentul actual zâmbetul meu natural, neforţat: 


2 comentarii:

  1. Sunt incantata de schimbarea obținută ca urmarea montării pe cele două arcade a aparatelor safir. Merita oricum efortul făcut. Felicitări pentru decizia luata!

    RăspundețiȘtergere