marți, 28 iunie 2016

La trei luni şi jumãtate

Iatã-mã şi în ajunul activãrii cu numãrul trei. Mâine voi face primul control la medicul meu ortodont principal, iar cu aceastã ocazie doamna doctor îmi va monta şi aparatul mandibular.
Ce am mai observat de la ultima postare:

  • Bracketul de pe primul premolar din dreapta îmi agaţã interiorul obrazului de vreo 4 zile. Între timp obrazul pare sã se fi întãrit suficient încât sã nu mai am parte de un disconfort major. Faptul cã pânã acum câteva zile nu am avut astfel de probleme mã face sã mã gândesc cã primul premolar din dreapta a fost mişcat si posibil uşor rotit în ultima perioadã
  • Îmi vine sã muşc cu mandibula mult mai în faţã. Înainte incisivul central dreapta era atât de mult în spate faţã de restul dinţilor de pe maxilã, încât mã forţa sã am mandibula mult mai în spate (iar ambii medici ortodonţi mi-au spus la consultaţia iniţialã cã mandibula e prea în spate, dar nu atât încât sã am un profil anormal cu gura închisã.) Nu ştiu dacã acest tip de ocluzie în care distanţa dintre maxilã şi mandibulã e mai redusã e mai aproape de ceea ce ar fi corect, dar mi se pare foarte interesant cã deodatã aceastã poziţie mi se pare mai fireascã şi comodã. Aceastã mişcare a mandibulei mai în faţã îmi schimbã puţin şi fizionomia.
  • Nu am mai fãcut afte bucale. Ce bucurie! ;-)

Inserez şi câteva fotografii. Îmi cer scuze pentru calitatea foarte scãzutã a fotografiilor de dinaintea începerii tratamentului, dar pe atunci eram atât de complexatã de urâţenia dinţilor mei încât evitam pe cât puteam sã fiu surprinsã în vreo fotografie zâmbind. Cred totuşi cã se observã şi aşa cât de tare erau suprapuşi incisivii centrali şi cât de mult s-au deplasat în aceste 3 luni şi jumãtate de tratament ortodontic. 

Înainte de începerea tratamentului
La 14 sãptãmâni şi jumãtate. Curry îngãlbeneşte puternic elasticele, dupã cum se poate observa ;-)
La 14 sãptãmâni şi jumãtate

12 comentarii:

  1. Se observă foarte bine diferența. Baftă în continuare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Wow! Ce mult s au deplasat in doar 14 saptamani! Eu maine implinesc abia 2 sapatamani, mi am pus doar pe arcada de sus deocamdata si peste 2 saptamani urmeaza pe cea de a doua arcada. Multumesc mult pentru informatii. Te rog sa ne tii la curent. Am citit cu interes pana acum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Monica! Felicitari pentru decizia de a iti monta aparatul! Ai observat deja schimbari? In prima perioada cred ca e mai usor sa vezi modificarile prin comparatie cu fotografii de dinaintea inceperii tratamentului. Eu cred ca vei fi foarte multumita de tratament si iti doresc sa ai parte cat mai curand de schimbari care sa iti bucure sufletul! E mult mai bine ca iti montezi aparatul mandibular la o luna diferenta (si nu la 3,5 luni cum am facut eu) ca sa nu ai neplaceri la mestecat. Bafta multa si promit sa postez in continuare frecvent poze si impresiile mele de-a lungul tratamentului. Multumesc frumos ca ma urmaresti si astept cu interes noutatile tale! ;-)

      Ștergere
    2. Buna din nou! Deocamdata nu am observat nicio schimbare dar imi place mult aparatul, fiind de safir si cu sarma alba, pare o bijuterie :D. Eu am strungareata si dintii putin in fata, dar sunt albi si mari si mi place mult cum imi sta cu aparat. Il port cu mandrie :) :) Si culmea, pana acum nu foloseam ruj dar am inceput sa folosesc. Am 33 de ani, regret ca nu mi am pus pana acum dar sincer nici nu m a deranjat strungareata pana acum.

      Ștergere
    3. Pai, esti tanara! Eu am 34 ;-) Din cate imi pot da eu seama problemele tale par usor de rezolvat si cel mai probabil vei observa schimbari in bine cat de curand. Iti tin pumnii!

      Ștergere
  3. Spune mi, te rog, dupa montarea aparatului fix ti s a dat si tie planul de tratament? Factura pentru aparat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Monica! La mine e o situatie mai speciala pentru ca urmez tratamentul in doua tari si de aceea am preferat sa nu iau documentele de la medicul meu curant, desi mi-a oferit asta. Cu ortdodontul meu nr. 1 din Iasi am o comunicare foarte buna si mentin permanent legatura prin mesaje, ea imi comunica mereu care e urmatorul pas in tratament conform planului de tratament pe care mi l-a elaborat si ce trebuie sa ii cer medicului meu nr. 2 la urmatoarea programare. De aceea am preferat ca tot dosarul sa ramana la dumneaei, urmand ca eu sa primesc in continuare instructiuni punctuale pentru etapa respectiva de tratament.
      De la ortodontul nr.2 mi s-a comunicat ca voi primi prin posta o factura la 3 luni. Acolo am ceva griji pentru ca nu au o structura a tarifelor transparenta, dar inca nu am vazut nicio factura. Daca te intereseaza, pot reveni cu detalii cand o primesc. Bafta multa pe mai departe in tratament si te mai astept cu impresii! ;-)

      Ștergere
  4. Buna! Multumesc mult pentru informatii! Eu nu am primit nicio factura la montarea aparatului (a costat 3 800 lei pe aracada) si mi este putin teama. O prietena a stat 4 ani cu aparatul pentru ca medicul nu i a pus bine aparatul si a trebuit sa mearga la altcineva, etc. Cand am intrebat o de ce nu a mers la protectia consumatorului pt ca a suferit f mult din cauza greselii doctorului ea a spus ca nu are absolut nicio dovada ca si a montat acolo aparatul... De aceea mi este putin teama. Avand in vedere ca acest aparat este destul de scump m am asteptat sa primesc factura. O sa i cer peste o saptamana cand merg la control. Tu ce parere ai desprea asta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna din nou, Monica! Cred ca ingrijorarea ta e motivata. Din pacate si eu am auzit de cazuri nefericite de tratamente ortodontice gresite, dar sigur ca prin natura lucrurilor e nevoie ca pacientul sa aiba incredere in ortodontul sau. Dar cred ca e o dorinta normala si usor de inteles petru orice medic ca si pacientul sa aiba o copie a dosarului sau, cu planul de tratament si chitantele aferente. Cred ca e o idee buna sa i le ceri data viitoare. Mie una imi place foarte mult ca ortodonta mea nr.1 discuta cu mine si imi explica mereu fiecare pas, dar ia in considerare si dorintele mele (de pilda, dorinta mea de a evita extractiile). Ortodonta mea nr. 2 se uita cate un minut maxim in gura mea inainte de a parasi cabinetul si a ma lasa pe mana asistentei, dar nu imi spune niciodata nimic in afara de "buna ziua" si "la revedere".
      Tratamentul ortodontic e scump cam oriunde in lumea asta, dar preturile pot varia destul de mult si costul nu e neaparat un indicator precis al calitatii serviciilor (un aparat Safir depaseste si 5000RON/arcada pe site-urile unor clinici din Romania). Documentandu-ma pe net, am afat ca procentul cel mai insemnat din costurile tratamentului ortodontic nu merg sa acopere tehnologia in sine (brackets-ii, arcurile etc), ci costurile de operare ale cabinetului medical. Asadar, cu cat e mai luxoasa clinica la care ne tratam, cu atat vom plati mai mult pentru tratament ;-)

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. Da, si mie mi se pare ca s-au miscat destul de mult in trei luni si jumatate ;-)

      Ștergere