joi, 14 aprilie 2016

Montarea aparatului dentar fix Safir - Prima lunã

Iatã-mã la vârsta adultã punându-mi aparat dentar fix! Am fãcut-o şi pe asta acum aproape patru sãptãmâni şi pânã acum pot spune cã am un singur regret: cã nu am fãcut-o mai devreme!

Mã numãr printre acei oameni nefericiţi care au dinţii foarte strâmbi. Nu, nu vorbesc de o micã problemã esteticã insesizabilã, ci de o diformitate evidentã care m-a complexat toatã viaţa.
Mã situez aşadar în zona problemelor ortodontice serioase (din fericire, nu chiar atât de severe încât sã necesite operaţie; din nefericire, faptul cã am peste 18 ani şi problema mea nu are indicație chirurgicalã înseamnã şi cã nu voi primi niciun fel de sprijin financiar din partea casei de asigurãri de sãnãtate în tratamentul cu aparat). 


Pe 18 martie 2016 mi-am montat un aparat fix Safir pe arcada superioarã. Nu sunt la prima experienţã cu aparate dentare, am purtat (doar pe arcada superioarã) trei aparate dentare mobile în copilãrie şi adolescenţã cu rezultate care au variat de la dezastruos pânã la nesatisfãcãtor. Pe atunci mi s-a spus cã înghesuirea mea e mult prea gravã pentru a putea fi rezolvatã, dar din pãcate atunci nu am avut acces la un ortodont şi m-am tratat la un medic dentist „generalist”. Acum ştiu cã dacã aş fi ajuns pe la 4-5 ani la un ortodont pe când am început sã pierd de timpuriu din dinţii de lapte (s-au cariat masiv foarte repede), cu un tratament nedureros de maxim 6 luni aş fi putut preîntâmpina apariţia unui complex care mã apasã de o viaţã. Sigur cã mie personal aceastã informaţie nu îmi mai ajutã cu nimic, dar poate cã îi va ajuta pe alţi micuţi din zilele noastre sã nu ajungã sã aibã dinţii strâmbi ca ai mei.


Ce presupune montarea unui aparat fix?

Eu am comunicat cu medicul ortodont care mã trateazã, aşa cã de la prima consultaţie m-am dus cu cele douã radiografii necesare: ortopantomografia sau radiografia panoramicã şi radiografia de profil (cost total 110 RON în Iaşi pe 14.03.2016). Doamna doctor mi-a luat amprente pentru modelele de studiu (total nedureros), mi-a fãcut multe fotografii şi m-a examinat prin comparaţie cu radiografiile. Mi-a spus cã trebuie extrasã ultima mãsea de minte pe care o mai aveam şi a rãmas sã facã dumneaei calculele şi planul de tratament pentru a vedea dacã mai sunt necesare şi alte extracţii înainte de a demara tratamentul, eu având un caz serios de aglomerare a dinţilor şi probleme la muşcãtura (ceea ce se numeşte overjet). Consultaţia în sine a durat cam 45 de minute, incluzând rãspunsurile la toate întrebãrile mele.

La a doua programare care a durat cam 90 de minute doamna doctor mi-a montat aparatul pe arcada superioarã şi mi-a fãcut şi un pic de stripping. (Stripping-ul este o procedurã prin care se pilesc foarte uşor pãrţile laterale ale dinţilor folosind nişte fâşii care amintesc oarecum de glaspapir). Se aplicã pe fiecare dinte un adeziv pe care se plaseazã apoi bracket-ul şi se întãreşte folosindu-se o lampã specialã. Dupã ce sunt colaţi toţi brackets-ii se bagã arcul (sârmuliţa care e de diferite grosimi şi din diferite materiale în funcţie de faza de tratament; la aparatul Safir arcurile sunt fizionomice, adicã sunt teflonate albe ca sã nu iasã prea tare în evidenţã). La sfârşit se leagã arcul de fiecare bracket cu câte un elastic transparent, care urmeazã a fi schimbat lunar (în timp, cauciucul elasticului îmbãtrâneşte şi nu mai aplicã aceeaşi presiune pe dinte, deci acesta nu se mai mişcã la viteza optimã). Toatã operaţiunea e total nedureroasã, cel mai mare disconfort e o uşoarã uscãciune a gurii (dinţi trebuie sã fie complet uscaţi înainte de aplicarea adezivului), nimic demn de luat în seamã.

Cum e acomodarea cu aparatul? E dureros?

Înainte sã  îmi pun aparat m-am documentat serios pe net şi am consultat mai mulţi specialişti ortodonţi. Ascultându-i m-am cam speriat şi mã aşteptam sã am un disconfort major cu imposibilitatea de a mesteca şi cu nevoia de a lua analgezice vreo zece zile. Medicul meu curant m-a mai liniştit când mi-a zis cã mai mult de douã zile nu ar trebui sã am neplãceri. Ei bine, nu ştiu dacã am avut eu noroc sau a fost un efect secundar al recuperãrii de dupã o altã intervenţie chirurgicalã, dar nu am avut deloc dureri. Doamna doctor mi-a dat cearã, în caz cã mã vor deranja brackets-ii la buzã, dar nici mãcar nu am desfãcut-o.

La nici 20 de minute dupã montarea aparatului fix am suferit o odontectomie (extracţia chirurgicalã a molarului de minte mandibular), o intervenţie complicatã de severitatea cazului meu. Ca urmare a acestei intervenţii, am luat 3 zile antibiotic şi Nurofen Forte, dar nu am avut niciun fel de dureri. La câteva ore (5-6) dupã montarea aparatului am simţit o presiune pe cei doi dinţi care erau cel mai semnificativ deviaţi de la linia normalã (doi incisivi), am evitat sã muşc, dar nu aş putea vorbi de o durere. Oricum, având mandibula atât de umflatã dupã operaţie îmi venea foarte foarte greu sã mestec şi nici nu prea am avut poftã de mâncare în primele trei zile. Am consumat alimente mai moi, eventual tãiate bucãţele. Dupã disconfortul minim din ziua montãrii aparatului nu am mai avut nicio neplãcere. Aparatul e foarte uşor de purtat, de la o distanţã de aproximatix 1,5m e practic invizibil (brackets-ii la aparatul Safir sunt transparenţi şi arcurile fizionomice; pânã acum nu mi s-a cojit deloc stratul alb de teflon de pe arc).

Ce modificãri apar când porţi aparat dentar fix?

Igiena oralã trebuie realizatã mai atent, dar nu e nimic extraordinar: spãlat pe dinţi, periuţe interdentare, duş oral, aţa dentarã, apã de gurã. Eu le foloseam pe toate acestea împreunã cu un dispozitiv de curãţat limba şi înainte, acum mã spãl doar de mai multe ori pe dinţi. (E drept cã înainte nu reuşeam sã bag periuţa interdentarã între dinţi şi acum intrã sus aproape peste tot.) Cu aţa dentarã îmi ia mai mult cã trebuie întâi s-o bag pe sub aparat, dar e ok.

Nu trebuie consumate alimente tari (alune, migdale, fistic, covrigi) sau foarte lipicioase (gen caramele), cãci ele pot dezlipi brackets-ii. Nu am voie sã muşc din mere sau morcovi, dar pot consuma în continuare şi mere şi morcovi dacã le tai bucãţele. Şi pentru fructe de genul piersicilor, nectarinelor, caiselor e mai sigur sã folosesc cuţitul, decât sã risc sã muşc din greşealã din sâmbure. Copanele de pui oricum le mâncam doar cu furculiţa si cutit. Porumbul fiert nu îl pot mânca direct de pe ştiulete, ci trebuie sã tai întâi boabele cu cuţitul. Nu se pot consuma seminţe.

Brackets-ii la aparatul Safir rãmân incolori, dar elasticele iniţial incolore pot prelua din coloranţii alimentari. De aceea se recomandã limitarea consumului de cafea şi ceai. Eu beau cât beam şi înainte, dar o fac cu paiul. Cola nu cosumam nici înainte. Curry coloreazã elasticele, de aceea e recomandat sã îl consumaţi înainte de activarea lunarã (la mine nu s-au colorat de la curry). Pe net se spune cã fumatul e dezastruos, dar eu nu fumez.

Mimica feţei poate suferi mici schimbãri pentru cã buza nu mai alunecã la fel peste dinţi şi uneori se mai poate agãţa, dar nu-i nici pe departe atât de rãu cât sã par vreo Betty cea urâtã 2 ;-) În somn mi se mai întâmplã sã deschid gura, câteodatã mi se pare cã buza nu e suficient de lungã sã acopere dinţii plus brackets-ii. Dar, realmente,  descrierile astea sunã cu mult mai înspãimântãtor decât stau lucrurile în realitate. E vorba de nişte chestiuni practic insesizabile în cea mai mare parte a timpului. Nu am profilul modificat când stau cu gura închisã, nu arãt de parcã aş purta o gutieră.

Apar şi mici modificãri de pronunţie, mai ales la litera „f” şi mai puţin la „v” şi „s”. Oricum aceste modificãri sunt nesemnificative comparativ cu un aparat dentar mobil şi pot fi controlate cu puţinã practicã (nu apar mereu, ci doar când aerul iese prin spaţiul dintre dinţi şi arcul aparatului). În general, purtarea unui aparat mobil mi s-a pãrut cu mult mai deranjantã decât a aparatului fix. Pânã acum n-am resimţit nimic asemãnãtor cu durerea pe care o resimţeam dupã activarea aparatului mobil. 

Simt nevoia sã clãtesc mai des gura cu apã. Când mânânc rãmân mici particule agãţate în aparat, dar o clãtire scurtã mã scapã rapid de ele.

Şi dupã toate acestea se vede vreo diferenţã? Eu zic cã da şi includ douã poze mai jos, cu menţiunea cã nu a trecut încã nici mãcar o lunã întreagã de la montare şi tratamentul ortodontic este unul de duratã (în cazul meu, cel mai probabil 2,5 ani).


Înainte de aparat



La trei sãptãmâni si jumãtate dupã montarea aparatului

Schimbãrile cele mai importante din aceste trei sãptãmâni şi jumãtate: incisivul central drept mişcat în faţã, incisivul central stâng puţin în spate şi rotit puţin înspre stânga (mai aproape de poziţia verticalã), incisivul lateral dreapta mişcat înapoi şi rotit mai aproape de poziţia verticalã, incisivul lateral stânga rotit mai aproape de poziţia verticalã, caninii încep uşor-uşor sã fie daţi dupã „colţ” (înainte de la canin la canin aveam o linie mai dreaptã în sensul cã aveam o arcadã mai aproape de forma unui trapez, iar acum începe sã se modeleze forma normalã de parabolã). (Scuzaţi calitatea fotografiilor şi aspectul dinţilor.)


Promit sã vã ţin la curent cu evoluţia viitoare!


Peste doar câteva zile voi avea prima activare ;-) Am înţeles cã dupã fiecare activare apare un disconfort asemãnãtor celui de dupã montare. Sã vedem dacã de data aceasta voi resimţi neplãceri.


5 comentarii:

  1. Felicitări pentru curajul de a îți pune aparat dentar!

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitări pentru curajul de a îți pune aparat dentar!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc fumos, Cati! Ca sa fiu sincera, e nevoie de mai putin curaj decat s-ar crede ;-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Thank you for writing this wonderful post on your blog. It is full of valuable information about braces. I'd like to congratulate you on your work. Have a great rest of the day and keep posting.
    Dentist Philadelphia

    RăspundețiȘtergere